Pribor

Za mnoge, čaša je jedini vinski pribor koji se koristi.

No, uz čašu, postoji još veliki opseg raznih dodataka koji nam,osim što su potrebni, uvelike pojačavaju i upotpunjuju doživljaj kušanja i ispijanja vina.

Postoji velika ponuda pribora. Svi ovi predmeti dolaze u mnogo varijanti i oblika. Možete birati između običnih i dizajnerskih komada, naći ih zasebno ili u kompletima. Najčešći su kompleti otvarača, čepa, skidača folije i eventualno termometra.

Dakle,krenimo redom...

1. SKIDAČ VOSKA

2. NOŽIĆ ZA ODSTRANJIVANJE FOLIJE

 

3. OTVARAČ ZA BOCE

 

4. TERMOMETAR

 

5. LIJEVAK

Lijevak se uglavnom koristi za filtraciju vina u kojima se nakupio talog, pri presipavanju vina iz boce u dekanter. Ujedno se koristi i za prozračivanje vina.

 

6. ŠTITNIK ZA KAPLJICE

 

7. ČEP

 

8. DEKANTER

Dekanter je neophodan za velika, karakterna vina, starija vina, vina punjena bez filtracije, vina sa vidljivim talogom, vina njegovana u drvu (barrique). U pravilu se dekantiraju crvena vina gore navedenih karakteristika. Postoje velike polemike o potrebi i primjerenosti dekantiranja bijelih vina (sličnih karakteristika). Neprimjereno je forsirati dekantiranje kod mlađih, jednostavnijih vina, jer dekanter nije pribor namijenjen posluživanju vina (mnogi krivo misle kako je otmjeno preliti vino iz boce pri posluživanju na stol), već potreban dodatak za točno određene vrste vina.

 

9. DRŽAČ ZA OTVORENU BOCU I LAKŠE NALIJEVANJE VINA

 

10. POSUDA S LEDOM (COOLER)

 

11. PODMETAČI

 


www.mali-podrum.com