Hrvatska

U pravljenju kvalitetnog vina, postoji mnogo faktora i mnogo tajni. Jedan od faktora je i terroir. Terroir je naziv (nastao u Francuskoj odakle se proširio po cijelome svijetu), koji označava specifičnosti proizvoda s obzirom na područje gdje je nastao. Kad kažemo područje, mislimo prvenstveno na vrstu tla, mikroklimu, temperaturna obilježja te količine padalina, a ne na geografsku lokaciju ili naziv. Terroir je "ono nešto" što izdvaja francuska vina od ostalih, barem tako francuzi vole misliti.

Hrvatska ima toliko različitih i specifičnih područja smještenih u pet klimatskih zona, da je po tom pitanju vjerojatno i bogatija od Francuske koja ima (tek) četiri klimatske zone.

No, terroir ipak nije toliko bitan, bitniji je način uzgoja vinove loze i proizvodnje vina. A kada postoji toliko ljudi koji sa ljubavlju i predanošću proizvode vino, kao u Hrvatskoj, uspjeh je neizbježan.

Povijesno gledano, vina sa područja Hrvatske su bila poznata i cijenjena na austro-ugarskom te engleskom dvoru, te su posluživana i na krunidbama. Nažalost, kontinuitet u kulturi i proizvodnji vina je često prekidan u prošlom stoljeću, te predstoji još dugi put do vraćanja "stare slave".

www.mali-podrum.com